Hoppa över
Jeg er nybegynder, hvilken guitar skal jeg vælge?

Jag är nybörjare, vilken gitarr ska jag välja?

Det är inte nödvändigtvis enkelt att se vad det är viktigt att bekanta dig med när du är ny i gitarrvärlden. Vi har satt ihop de viktigaste sakerna du behöver för att bestämma som nybörjare.

För många blivande gitarrister är den första frågan du ställer: "Vilken gitarr ska jag köpa?", Och det beror på vilket behov du har och vart du vill åka. När det gäller gitarrer skiljer du mellan 3 olika arketyper; Spanska, västerländska och elektriska. Du spelar både på dem, men de är väldigt olika och var och en har sin egen personlighet. Så innan du går ut och köper en gitarr är det viktigt att bara överväga vilken typ av gitarr som är rätt för dig.

Den spanska gitarren

Som namnet indikerar kommer den spanska gitarren från Spanien. Det kallas också den klassiska gitarren eftersom den främst används i klassisk musik, men den kännetecknar också ljudet från Flamenco, som är en ikonisk spansk stil. Den spanska gitarren är föregångaren till den västra gitarren. De är båda akustiska gitarrer, men det finns några distinkta skillnader som skiljer dem.

Den mest uppenbara skillnaden är storleken. Den spanska gitarren är lite mindre och är därför ofta ett populärt val för barn som börjar spela gitarr. Det är därför också normalt att se spanska gitarrer i ¾ storlek eller mindre. En ¾ gitarr är vad man skulle hänvisa till som barngitarr eftersom den passar lite bättre med den yngsta när en gitarr i full storlek blir lite för obehaglig.

Spanskgitarr

Dessutom har den spanska gitarren en blandning mellan strängar av stål och nylon. De 3 "tjocka" strängarna är gjorda av stål och de nedre 3 "tunna" är av nylon. Den första månadens tid när du börjar spela gitarr känner du dig lite klumpig. Många nybörjare trycker hårdare än nödvändigt på strängarna och fingrarna börjar skada. Nylon är mjukare mot fingrarna än tunna stålsträngar, så att du helt enkelt kan göra vanorna lite enklare tills du får hård hud på fingrarna med en spansk gitarr. Dessutom har nylonsträngar också ett mjukt och rundat ljud jämfört med stålsträngar.

Den sista betydande skillnaden är nackbredden. Den spanska gitarren har en betydligt bredare nacke med längre avstånd mellan strängarna. Du måste nå lite mer när du lär dig att ta ackord, men i gengäld blir fingrarna inte så mycket i vägen för varandra när du spelar låtar.

Sammantaget gör den prisvärda storleken, de mjukare nylonsträngarna och den breda halsen att en spansk gitarr i många fall väljer för nybörjaren. Såvida du inte har ett tydligt musikaliskt mål, är den spanska gitarren en solid grund och verktyg om du vill lära dig att spela gitarr utan det stora hocus -pocus.

Spanskgitarr

Västra gitarren

Liksom sin föregångare ligger ursprunget till den västra gitarren i dess namn. Konceptet med västerländsk gitarr är i sig ett danskt förvärv, eftersom gitarrens rötter är i tidiga amerikanska country och bluesmusik, men senare också utbredd i rock och pop. Du associerar ofta den västra gitarren med fingerspel och ackompanjemang till sång, men det är inte omöjligt att hitta krispiga akustiska solo här och där.

Utseendet på den västra gitarren kan lätt förväxlas med den spanska gitarren, men om du tittar närmare kommer du att upptäcka att gitarrens kropp i allmänhet är större, vilket ger det mer fulla ljudet med mer volym. Den västra gitarren har också olika modelltyper, till exempel den populära dreadnought -modellen, som har en mer rundad kropp med mindre kurvor än den traditionella västra gitarren.

Västgitarr

Strängarna av västerländska gitarrer är alla stålsträngar, vilket är orsaken till det rustika och krispiga ljudet som kännetecknar gitarren. Vanligtvis är strängarna i en västerländsk tjockare än på elektriska och spanska gitarrer, så att de kan vara lite svårare att spela för att börja med, men du vänjer dig snabbt.

Det har också blivit standardutrustning på de flesta västerländska gitarrer för att sätta ett litet mikrofonsystem i gitarren med en tuner, så att du båda kan rösta gitarren utan alternativ och ställa gitarr direkt till en högtalare med en instrumentkabel.

Den västra gitarren går bra i handen med elgitarren eftersom de har liknande roller och finns i många av samma genrer, ibland också sida vid sida. Just nu på den moderna musikscenen är Western Guitar ett verktyg för sångerskrivare-musiker, som Ed Sheeran, Mads Langer och Tim Christensen, så om en sångerskrivare eller kanske bara en lägereldgitarrist gömmer sig i dig, sedan gömmer sig Västra gitarr är perfekt.

Västgitarr

Elgitarren

Elgitarren är välkänd från pop, blues och jazz, och naturligtvis en enorm symbol för rockmusik. Det är ljudet från B.B King, AC/DC, Jimi Hendrix, Guns N 'Roses och en myriad av andra fantastiska musiker. Elektriska gitarrer används praktiskt taget uteslutande för rytmisk musik, vanligtvis i bandsammanhanget. En elektrisk gitarr består främst av trä, men till skillnad från den akustiska gitarrelektroniken i kroppen, fångar vibrationen från strängarna och vidarebefordrar den till en förstärkare med en högtalare som en elektrisk signal istället för det naturliga ljudet i hålet i mitten.

Ljudet fångas via elektromagneter, som sitter under strängarna i gitarrkroppen. De kallas "pickups" när de "plockar upp" signalen och skickar den till förstärkaren. Det finns ett brett utbud av olika typer av pickups och märken, och en elektrisk gitarr kan konstrueras av en mängd träarter, som var och en har sina karaktärsdrag.

elgitarr

Fotnoten av elgitarren är att om du köper en elgitarr måste du också köpa en gitarrförstärkare. Detta innebär att det i allmänhet är lite dyrare än om du börjar på en akustisk gitarr, men du får mer utrustning att experimentera med, och du kan anpassa ditt ljud till minsta detalj med valet av justerbara funktioner som både gitarr och Förstärkaren har.

Material, pickups och förstärkare definierar ljudet du får ut ur högtalaren, som på gitarristens språk kallas din "ton". Naturligtvis är allt detta en hel vetenskap för sig själv, men nu har du en översikt över hur elgitarren fungerar, så du vet vad du gör när du letar efter den perfekta "tonen".

elgitarr

Sammanfattning

Nu när du har blivit lite klokare på alternativen, vilken gitarr ska du välja? Det finns inte en gitarr som är "bättre" att börja med än de andra, och du kan enkelt starta på var och en av de tre typerna.

Det handlar om vad du vill och valet är helt upp till dig själv. Om du vill vara en rockstjärna måste du ta en elgitarr och en läcker förstärkare så att du kan bryta igenom. Om du vill vara sångerskrivare och underhålla med Clay Bonfire, är det den västra gitarren du behöver förvärva. Vill du spela klassisk eller kanske bara prova dig utan någon konkret riktning, spanska är förmodligen bäst lämpad för dig.

Det viktiga är att komma ihåg att gitarren är ett verktyg för musiken du spelar, så ta reda på vad du bränner mest för och välj det verktyg som passar dig och din passion bäst

Föregående artikel Vilket piano ska jag välja när det börjar?

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de dyker upp.

* Obligatoriska fält